Varför fiber?

Värt att veta om fiber

Används till telefon, tv och Internet Det går fortfarande att använda sitt gamla telefonnummer även om man byter till fiberuppkoppling.För att koppla upp sig till fibernätverket behöver man inte ha en dator. Man kan använda det även om man bara vill utnyttja det för telefon och tv.

Genom en fiberledning har man möjlighet att koppla in larm och övervakning via webbkamera av exempelvis sin bostad. I vissa delar av landet arbetar redan en del kommuner på att med hjälp av webbteve prova fjärrsjukvård.

Med IP-telefoni ringer man både betydligt billigare och säkrare än genom dagens koppar- och luftburna ledningar. IP står för internetprotokoll.

Beprövad teknik Fiberoptiska kablar började byggas redan på 1970-talet och är sedan länge den normala tekniken för både telefoni och datatrafik på långa avstånd. Barnsjukdomarnas tid är över Det är nästan bara i de lokala näten från telestationerna ut till abonnenterna som den gamla tekniken med kopparkabel ännu finns kvar.

Klarar konkurrensen Idag har fiberoptiska nät blivit så billiga att det är ekonomiskt möjligt att bygga bort även den sista sträckan kopparkabel. I städerna installeras inte längre någon kopparledning till nybyggen, bara fiberkabel. Fiberoptikens fördelar är uppenbara, den har egentligen inte någon konkurrens.

Klarar störningar Eftersom information i fiberoptiska kablar överförs via ljussignaler är det oerhört driftsäkert och mycket okänsligt för störningar. Då fiberkabeln inte kan leda elektricitet påverkas exempelvis fiberoptiken inte alls av åska. Likaså är ledningen då den grävs ned också väl skyddad från andra oväder och skaderisker.

Stor kapacitet Kapaciteten i en fiberoptisk kabel är mycket stor och kan utan problem samtidigt användas för både telefon, tv och internet. Den som vill koppla in en högupplöst hdtv kan även göra detta utan problem. Dagens fibernät klarar minst 1000 megabit per sekund både till och från användaren.

Lång livslängd Livslängden på fiberkabeln är minst 50 år och när den behöver bytas ut krävs det ingen ny grävning eftersom nya rör blåses in med tryckluft. Skulle det i framtiden komma tjänster som behöver ännu större överföringshastigheter är det endast utrustningen som sänder och tar emot ljussignalerna som behöver bytas ut.

Kort om fördelar och nackdelar med bredband via fiber kontra 4G

Fördelar fiber

+ Fibernät ger stabil hög hastighet både för uppladdning och nedladdning

+ Fibernät klarar även av TV, film och telefon via nätet

+ Fibernät har inget tak för hur mycket man får ladda ner per månad

+ Fibernät klarar av backup av datorn via nätet

+ Fibernät ger i princip samma hastighet oavsett hur många i området som använder det samtidigt

+ Fibernät ger idag 1000 megabit/s både uppströms och nedströms

+ Fibernät kan uppgraderas till en relativt låg kostnad

+ Anslutning av fibernät kan ge fastigheten ökat värde

+ Relativt billig installation när kommunen och länsstyrelsen m.fl täcker stora delar av investeringen

Nackdelar fiber

– Fibernät kräver en initial investering men har troligen en lägre löpande kostnad

– Fibernät kräver lokalt engagemang och visst eget arbete för installationen

– Fibernätet är fast installerat i fastigheten, går inte att använda på annan plats

Fördelar 4G

+ 4G kräver ingen investering av slutkunden

+ 4G kan ge teoretiska hastigheter uppåt 300 megabit/s

+ 4G ger mobil åtkomst till nätet, dvs även utanför fastigheten

Nackdelar 4G

– 4G ger olika hastighet beroende på avstånd till 4G-masten och antalet samtidiga användare

– 4G ger i dagsläget maximal 100 megabit/s nära masten och med få användare

– Täckning och kvalitet på 4G i Berg är oklart, landsbygden kommer troligen alltid att ligga efter tätorten

– Mobilt bredband har ett tak för hur mycket data som får laddas ner per månad

– 4G är inte lämpat för konstant hög datatrafik, t ex TV, film, backup på nätet mm

– Månadskostnaden för snabbt mobilt bredband är högre än motsvarande ADSL

– Månadskostnaden för 4G kan stiga i framtiden när mobilnäten får många (4G) användare

– Mobilt bredband måste kopplas upp innan användning och kan koppla ner sig vid störningar eller hög belastning                  Källa: Västerlösa Bredband

Jag uppmanar de som är intresserade av just hastigheter i uppkopplingen på mobilt bredband att ta en titt på denna hemsida: http://cornucopia.cornubot.se/2010/08/koppar-vs-tradlost-pa-landsbygden-och-i.html En kille har gjort egna mätningar, vilket är fullt möjligt idag, och har fått skrämmande låga resultat på Telia, 3 och Telenors tjänster. T o m i Göteborgs innerstad. Han nämner att Norra Småland och Norrland har den sämsta täckningen i hela landet.

Låga siffror, långt ifrån det leverantörerna lovar! Hans undersökning görs på 3G men den kan lika gärna jämföras med 4G. Enda skillnaden är en något högre kapacitet. Dessutom kommer 4G tekniken att vara dyrare i månaden än en fiberuppkoppling…

 

Hur påverkar trådlös kommunikation vår hälsa?

På Socialstyrelsens hemsida står att läsa att forskarna är tämligen enade om att det krävs onormalt starka elektromagnetiska fält för att vår hälsa ska påverkas. Långt över de värden som idag är godkända. Å andra sidan så vet man inte hur höga värdena är i hushållen. Detta är ju helt avhängigt på hur många apparater man har igång. Vid samtal i mobiltelefon vet man att exponering av radiofrekventa fält sker. Främst närmast antennen. Här vet man också att en uppvärmning av kroppsvävnader sker. Studier om hur långvarit mobiltelefon-användade påverkar oss finns inte ännu. Däremot finns osäkerhet kring barnleukemi och exponering för magnetfält från kraftledningar. Studier tyder på att kraftfrekventa magnetfält skulle kunna öka risken för leukemi hos barn.

Varför tar jag nu upp detta?  Jo, om vi väljer att gräva ner fiber så minskar vi risken för att utsätta oss för elektromagnetiska fält – detta i relation till mobil kommunikation. Fibern består av glas, är nedgrävd i marken och genererar inga kraftfält alls!

Hur var det nu med kopparkabeln…?

I Aftonbladet står att läsa att inom fem år (från dags datum) kommer 50 000 hushåll i 200 kommuner att drabbas av nedläggning av koppartråden i Sverige. Dessa kommer att erbjudas mobil telefoni (kräver dock en antenn på huset!). Telia skall försöka hitta en lösning till de som har trygghetslarm. Detta duger inte mobiltelefonin till. Detta kommer dock i första hand gälla de landsbygdsområden som inte har fiber till sina stationer. I Lädja är det fiber framdraget till stationen vid sågen och fler platser i socknen. Här kommer man med andra ord inte ta ner kopparkabeln så länge majoriteten vill ha koppar. Det kan ju kännas tryggt och bra…MEN.. jag vet minst ett hushåll i byn som inte erbjuds någon fast telefon p g a platsbrist. Underhållet på kopparkabeln kommer att bli ännu mer eftersatt. Det har nog fler än jag i byn erfarenheter av.

Kopparkabeln åldras snabbare än fiber. Hur gamla koppartrådar hänger här i byn? Telia kommer INTE att byta ut gamla kopparledningar med nya. De kommer å andra sidan heller inte erbjuda någon fiberlösning, det är för dyrt.

Som ni också vet försvagas den elektriska signalen i en kopparkabel snabbt med ökande avstånd. Enligt professionella mätningar tappar kopparkabeln i prestanda efter 90 meter. Där rekommenderas man ha någon form av förstärkning för att sedan fortsätta med ytterligare 90 meter.

I glasfiberkabeln är försämringen obefintlig. Mil efter mil. I och med ökade prestandakrav vad det gäller datoranvändande, tv-tittande och andra framtida multimediafunktioner så klarar inte kopparkabeln detta. 4G-tekniken står sig också slätt mot fiberkabeln. Det är helt enkelt så att fiberkabeln har ingen konkurrens.

Vansinne att inte utnyttja EO:ns grävningar

Vi har nämnt det vid tidigare träffar. Grävning i Lädja hade blivit synnerligen svårt att samordna på egen hand. Det hade krävts en projektanställd och det har vi inga pengar till.

Stenigt, ”berg i dagen”, många små jordlotter, vägverkets krav, Natura 2000 e t c.

Listan kan göras lång..

Här har vi en chans som aldrig kommer igen. Så enkelt är det.

Är inte 30.000 dyrt?

Det beror på vad man jämför med. Är 30.000:- mycket för en utlandsresa?

Skillnaden mellan en utlandsresa och fiberdragning är att fiberdragningen är en investering i framtiden på flera plan. Att det höjer värdet på fastigheten vet vi redan. I tätorter pratar man om en värdeökning på 60.000:-. På landsbygden är ökningen förmodligen ännu högre. Alltså en vinst på minst 100%.

Sett med de ögonen är 30.000:- billigt .

 

Installerar du fiber har du säkrat bygdens fortlevnad. Attraktionskraften ökar. Inte oviktigt för oss som älskar den här bygden. Jag skrev någonstans ”Lantliv och fiber – det bästa av två världar”. Jag tror att det kan bli så. Att njuta av lantlivet men samtidigt ha koll på omvärlden. Något som lantbor i alla tider har blivit beskyllda för att inte ha!  E-handeln är redan stor! Fler inköp på Internet ger mer kvalitetstid hemma.

Resan då? Resan är en tillfällig investering. Snart vill man åka igen.

Dessutom är fiberkabeln och därmed internet ett betydligt miljövänligare sätt att se omvärlden än resan…

 

Vågar vi titta mer än fem år fram i tiden så finns alla möjligheter att sälja vårt fibernät på öppna marknaden. Om vi vill. Vem vet, med ett stabilt nätverk som är samgrävt med EO:n kanske vi gör oss en hacka.

PS. Glöm nu inte att 30.000:- är ett fastställt maxbelopp om 65 hushåll ansluter sig. Med fler hushåll och bidrag sker en återbetalning. DS.

Sammanfattningsvis är vi vinnare oavsett.

Är vi beredda på att våga satsa på framtiden

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Varför fiber?

  1. Ping: Informerande länk om Fiberbredband | TKF Fiberförening

  2. Michele skriver:

    vem har gjort denna källa??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s